Kupując garnki bierzemy pod uwagę wiele czynników – design, pojemność, materiał wykonania, ale zbyt rzadko myślimy o tym, czy wybrany zestaw garnków i patelni warto myć ręcznie, czy może jednak w zmywarce. Garnki i patelnie to podstawowe narzędzia w każdej kuchni. Wybór odpowiednich naczyń jest kluczem do sukcesu kulinarnego, a także do przyjemności z gotowania i wybornego smaku. Jednak odpowiednia pielęgnacja garnków i patelni jest równie ważna, aby cieszyć się swoim zestawem garnków jak najdłużej. A także dlatego, aby zachować bezpieczeństwo i właściwości materiałów, z których zostały wykonane. Jeśli jeszcze zastanawiasz się, jak zadbać o swoje garnki i patelnie, by służyły Ci jak najdłużej, koniecznie przeczytaj zalecenia profesjonalistów.
Garnki i patelnie, zwłaszcza te z powłoką nieprzywierającą, aluminiowe, żeliwne i ze stali nierdzewnej, wymagają szczególnej troski, aby zachować swoje właściwości przez wiele lat. Mycie ręczne jest delikatniejsze dla powierzchni naczyń, niż agresywne detergenty i wysokie temperatury w zmywarce. Najwyższej klasy patelnie oraz garnki posiadają powłoki wyjątkowo wytrzymałe. Jednak nawet te mogą ulec zniszczeniu pod wpływem wysokiego ciśnienia, silnych detergentów i soli, które powszechnie stosowane są w zmywarkach.
Choć niezwykle praktyczne, garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą są wyjątkowo delikatne i wrażliwe na działanie silnych detergentów, wysokich temperatur lub druciaków. Jednak używanie zmywarki, zwłaszcza z detergentami w formie kostek lub kapsułek, może prowadzić do znacznie szybszej degradacji powłoki. Może to negatywnie wpływać na efektywność smażenia i estetykę patelni czy garnków. Łatwiej wtedy o uszkodzenie powłoki nawet podczas gotowania, a to w krótkim czasie doprowadzi do całkowitego zużycia garnka. Ręczne mycie patelni i garnków pozwala na użycie łagodniejszych detergentów i delikatniejsze traktowanie powłoki, co wydłuża jej żywotność.
Garnki z powłoką nieprzywierającą LEO Blance BergHOFF, można kupić w zestawie z łopatkami, które idealnie współgrają z delikatną powierzchnią naczyń z tej serii. Wykorzystując delikatne plastikowe, drewniane lub silikonowe szpatułki, łopatki i łyżki masz pewność, że powłoka, którą pokryta jest patelnia czy garnek, nie zostanie uszkodzona, podczas gotowania. Brak uszkodzeń w trakcie gotowania, powoduje, że podczas mycia, jedzenie nie przywiera i nie ma konieczności używania silnych detergentów lub szorujących gąbek.
Garnki i patelnie z aluminium są podatne na działanie kwasów i zasad, które mogą je odbarwić lub zniszczyć. Zmywarka, działając pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze, może przyspieszyć proces utleniania aluminium. A to prowadzi do późniejszego nierównomiernego rozprowadzania ciepła po garnku i potrawie. Ręczne mycie garnków i patelni aluminiowych pozwala na lepsze kontrolowanie temperatury i rodzaju używanego detergentu, co jest mniej szkodliwe dla powierzchni.
Żeliwne garnki i patelnie tradycyjne, tak uwielbiane przez kuchennych tradycjonalistów i nasze babcie, mają naturalną warstwę oleju, która chroni je przed rdzewieniem i utratą właściwości. To garnki, które wyjątkowo dobrze sprawdzają się w tzw. slow-cooking, czyli wolnym gotowaniu, które zatrzymuje maksimum smaków wewnątrz potrawy. Niestety, zmywarka może usunąć tę warstwę ochronną z garnków i patelni żeliwnych, co prowadzi do rdzewienia i utraty ich właściwości nieprzywierających.
Ręczne mycie garnków z użyciem ciepłej wody i miękkiej szczotki lub gąbki jest delikatniejsze i pozwala zachować naturalną patynę żeliwa. O tak wyjątkowe garnki i patelnie warto zadbać z większą troską, dzięki temu będą służyły przez długie lata.
Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej są odporne na rdzę, jednak agresywne detergenty w zmywarkach również w pewnym zakresie mogą uszkodzić jej powierzchnię, powodując matowienie lub pojawienie się plam i przebarwień. Ręczne mycie naczyń ze stali nierdzewnej zapewnia, że powierzchnia garnka czy patelni, pozostaje gładka i błyszcząca. Specjalny sposób gotowania i nagrzewania się stali nierdzewnej powoduje, że jedzenie można z łatwością lekko zrumienić, nadając mu wyjątkowego smaku. Niestety, chwila nieuwagi może spowodować szybkie przypalenie się potrawy w garnku czy na patelni. W takim przypadku mycie ręczne dodatkowo pozwala na dokładniejsze i delikatniejsze usunięcie resztek jedzenia i tłuszczu, które mogą zostać na ściankach garnków ze stali nierdzewnej.
Jeśli jednak bardzo zależy Ci na szybkim sprzątaniu po gotowaniu, zdecyduj się na solidne garnki ze stali nierdzewnej BergHOFF Essentials. Jest to kolekcja garnków i patelni gotowych na największe kulinarne wyzwania. Ich szklane pokrywki ułatwiają kontrolowanie potrawy, by nie przywarła do garnka i nie przypaliła się. Jednak kluczowa jest tu sama powłoka garnków i patelni Essentials – nieprzywierająca i łatwa w czyszczeniu.
Wybierając garnki i patelnie kierujemy się designem, częstotliwością ich użytkowania, a także indywidualnym sposobem gotowania. Warto jednak wziąć też pod uwagę nasze nawyki związane ze sprzątaniem i zmywaniem naczyń oraz garnków i patelni. Te czynności nie są specjalnie lubiane, jednak są kluczowe dla zachowania patelni i garnków w dobrej kondycji. Naczynia, które są odpowiednio pielęgnowane, lepiej sprawdzają się w kuchni. Garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą, aluminiowe, żeliwne i stalowe zachowują swoje właściwości tylko wtedy, gdy są w odpowiednim stanie. Każdy profesjonalny szef kuchni potwierdzi, że zachowanie garnków w dobrym stanie to co najmniej 1/3 sukcesu gotowania.
Ręczne mycie patelni i garnków jest nie tylko bezpieczniejsze dla naczyń, ale także dla zdrowia użytkownika. Detergenty używane w zmywarkach często zawierają agresywne składniki, które mogą pozostawać na powierzchni naczyń nawet po cyklu zmywania! Te resztki mogą wchodzić w kontakt z żywnością, co może być szkodliwe dla zdrowia. Ręczne mycie patelni oraz garnków pozwala na dokładniejsze spłukanie naczyń i uniknięcie resztek chemicznych. Warto przemyśleć też stosowanie naturalnych środków czyszczących – sody, soli, octu czy soku z cytryny.
Profesjonaliści – szefowie kuchni i producenci garnków, zalecają ręczne mycie garnków i patelni, aby zachować ich właściwości i estetykę. Używanie zmywarki może prowadzić do usunięcia ochronnych warstw i wpływać na działanie naczyń. Ręczne mycie zapewnia lepszą kontrolę nad temperaturą wody i używanymi detergentami, co jest korzystne dla trwałości i jakości garnków oraz patelni. Zainspiruj się rekomendacjami profesjonalnych kucharzy, by jeszcze dłużej cieszyć się swoimi ulubionymi garnkami i patelniami. W końcu decydując się na zestaw garnków BergHOFF, chcemy, aby była to inwestycja na lata.