Jeśli kochasz gotowanie tak samo jak ja, to wiesz, że odpowiednie garnki i patelnie potrafią zdziałać cuda w kuchni. Mogą sprawić, że przygotowywanie potraw stanie się prawdziwą przyjemnością, a nie tylko kolejnym, codziennym obowiązkiem. I tutaj wkracza na scenę zestaw garnków i patelni BergHOFF LEO Balance. Jeśli szukasz czegoś, co nie tylko ułatwi gotowanie, ale także będzie cieszyć oko i doda uroku Twojej kuchni, to jesteś we właściwym miejscu – koniecznie rzuć okiem na moją recenzję tej kolekcji!
Zestaw LEO Balance to wręcz idealny wybór dla osób, które cenią sobie połączenie funkcjonalności z estetyką i uroczym, subtelnym akcentem kolorystycznym. W skład zestawu, który skompletowałam, wchodzą:
Jest to bazowy zestaw, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. I zdecydowanie wystarczy na potrzeby codziennego domowego gotowania. W największym garnku ugotujesz ziemniaki, zupy, czy nawet bigos. Najmniejszy świetnie sprawdzi się do makaronów, odgrzejesz i zblendujesz w nim również zupy. W rondelku przygotujesz idealne sosy, ugotujesz jajka, czy odgrzejesz niewielkie porcje dań. A patelnia o średnicy 24 cm to po prostu najbardziej uniwersalna opcja do smażenia, podsmażania, czy duszenia. Czy potrzeba czegoś więcej? Na potrzeby domowego gotowania zdecydowanie wystarczy!
Jednym z największych atutów tego zestawu jest powłoka nieprzywierająca CeraGreen. Wybierając garnki bardzo zależało mi właśnie na tych z powłoką nieprzywierającą. To coś, co każdy “domowy” szef kuchni powinien mieć – prawdziwy must-have i game-changer! Kiedy gotuję w tych garnkach, nic się nie przypala, nic nie przywiera, a ja mogę się skupić na tworzeniu kulinarnych arcydzieł, zamiast na czyszczeniu garnków po posiłku! Wyobraź sobie, że gotujesz kremową minestrone, a ona nie przywiera do dna garnka – brzmi jak bajka, prawda? A jednak, to rzeczywistość z garnkami BergHOFF LEO!
CeraGreen to powłoka wolna od PFAS, co oznacza, że jest bezpieczna dla zdrowia i środowiska. Jak wiemy, ekologia to temat szczególnie ważny, a garnki LEO Balance idealnie wpisują się w potrzeby współczesnego świata. Ekologiczne tłoczone aluminium z recyklingu, z którego je wykonano, to kolejny dowód na to, że BergHOFF myśli o przyszłości naszej planety. Jest to nie tylko modne, ale i zrównoważone rozwiązanie. Go green – go BergHOFF ECO!
Poza aspektem ekologicznym, trzeba też oczywiście wspomnieć o użytkowym. Aluminium z recyklingu to materiał, który nie tylko jest przyjazny środowisku – dobrze również wygląda. Seria, którą wybrałam, to LEO Balance ECO Green, w pięknym pastelowym, szałwiowym kolorze, która też świetnie sprawdza się w praktyce. Garnki z tej serii są nie tylko lekkie – ułatwia to ich użytkowanie – ale także doskonale przewodzą ciepło, co przekłada się na równomierne gotowanie. Garnki z aluminium szybko się nagrzewają, a to spora oszczędność czasu! Oczywiście, dzięki nieprzywierającej powłoce CeraGreen, aluminium nigdy nie wchodzi w bezpośredni kontakt z żywnością. Daje nam to pewność, że jedzenie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Czyli mamy wszystko na czym zależy nam w domowym gotowaniu – szybko, zdrowo i smacznie!
O estetyce garnków LEO Balance mogłabym pisać bez końca, ponieważ kolekcja garnków i patelni BergHOFF to prawdziwa perełka. Linia dostępna jest w dwóch subtelnych kolorach – ECO Grey i ECO Green. Nazwy podkreślają ekologiczne podejście do produkcji, a paleta kolorów idealnie wpisuje się w aktualne trendy wnętrzarskie. Delikatne, pastelowe odcienie zieleni i szarości sprawiają, że te garnki pasują zarówno do wnętrz skandynawskich, jak i eklektycznych. A jeśli Twoja kuchnia jest ciepła, domowa i rodzinna, to na pewno również znajdziesz dla nich miejsce – cała kolekcja LEO Balance jest subtelna, stylowa i ponadczasowa w swojej formie. Delikatne kolory sprawiają, że te garnki są niezwykle estetycznym elementem w kuchni – w końcu zestaw, którego nie musisz ukrywać, kiedy przychodzą goście!
Zestaw, który skomponowałam z linii LEO Balance, sprawdzi się idealnie jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem. Ale uwaga, to nie wszystko! Ten zestaw ma w sobie coś więcej – jest tak piękny i praktyczny, że każdy, kto go raz użyje, szybko zapragnie uzupełnić kolekcję o dodatkowe elementy, takie jak patelnia grillowa czy rondel o większej pojemności. Podstawowy zestaw w każdej chwili możesz rozbudować – ugotujesz kilkudaniowy obiad lub kolację dla całej rodziny i znajomych. LEO Balance to naprawdę uniwersalna kolekcja.
Garnki BergHOFF LEO Balance to nie tylko ładne naczynia – to prawdziwi bohaterowie w kuchni. Przygotowywanie potraw z ich pomocą jest czystą przyjemnością. A żeby nie być gołosłowną, przedstawiam Wam kilka przepisów, jakie przygotowałam z wykorzystaniem garnków i patelni LEO Balance ECO Green oraz podzielę się z Wami wrażeniami z użytkowania!
Zdecydowałam się na kuchnię włoską, bo wszyscy ją kochają. Wykorzystałam kilka sprawdzonych przepisów, które robiłam już z wykorzystaniem różnych garnków. Zwykle ze stali nierdzewnej. Byłam bardzo ciekawa jak wyjdą w garnkach aluminiowych z tą cudowną powłoką nieprzywierającą, która wydawała mi się idealna do gotowania potraw z warzywami, a tych we włoskiej kuchni jest przecież mnóstwo!
Na pierwszy ogień poszła włoska bruschetta. Do jej przygotowania wykorzystałam patelnię Balance Eco Grey 24 z powłoką nieprzywierającą. To mój niezawodny przystawkowy wybór, bo kto nie kocha bruschetty? Jest chrupiąca, z aromatycznymi pomidorami i bazylią, a do tego odrobina sera, np. koziego. Patelnię BergHOFF wykorzystałam do podsmażenia kromek chleba na oliwie. Dzięki nieprzywierającej powłoce, pieczywo było złociste, a nie przypalone.
Chleb podsmaż na oliwie, a następnie natrzyj czosnkiem (możesz wcześniej podsmażyć go na oliwie lub przygotować na sposób confit). Pomidory pokrój w kostkę, wymieszaj z bazylią, oliwą, solą i pieprzem. Na koniec oddaj kozi ser – kruszony lub w plasterkach i nałóż na chleb. Najlepiej podawaj od razu – póki jest jeszcze ciepła.
Patelnia świetnie się sprawdziła w przygotowaniu tego dania. Co ważne – nawet świeży chleb, który często lubi się przykleić do patelni ze stali nierdzewnej, tutaj idealnie się podpiekł, bez przywierania na powierzchni naczynia.
Jak kuchnia włoska, to oczywiście zupa Minestrone. Klasyka kuchni prosto z Italii – pełna warzyw, aromatyczna i pożywna. Przyrządziłam ją w garnku BergHOFF LEO Balance o średnicy 20 cm – idealna porcja dla 3 osób, które miały odwiedzić mnie na kolekcji.
Pierwsze wrażenia? Szybkie gotowanie, a warzywa zachowały kolor i smak o jaki chodziło! W przygotowaniu tej potrawy garnki aluminiowe w niczym nie ustępowały moim ulubionym garnkom ze stali nierdzewnej.
Warzywa pokrój w kostkę, podsmaż cebulę i czosnek w garnku na odrobinie oliwy z oliwek, dodaj resztę warzyw, pomidory i bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dopraw do smaku. Możesz dodać także makaron orzo, by zupa była bardziej syta, ale w moim przypadku było to tylko jedno z dań na włoską kolację, zatem zrezygnowałam z makaronu.
Całe danie w jednym garnku, który idealnie sprawdził się w podsmażaniu i gotowaniu. Ideał!
Na danie główne wybrałam tagliatelle z zielonym pesto. Garnki LEO Balance świetnie sprawdzają się w gotowaniu makaronu. W garnku o średnicy 24 cm ugotowałam tagliatelle, które podałam z zielonym pesto z pistacjami i parmezanem. Pesto zblendowałam, ale wcześniej podprażyłam pistacje z czosnkiem na oliwie, na patelni BergHOFF ECOGreen 20 cm. Tę samą patelnię z oliwą i czosnkiem wykorzystałam także w przygotowaniu bruschetty. To danie urzeka od pierwszego kęsa!
Makaron wrzuć do największego garnka o średnicy 24 cm i ugotuj al dente. W blenderze zmiksuj bazylię, pistacje, czosnek, parmezan i oliwę na gładką pastę. Dopraw do smaku. Makaron wymieszaj w garnku z pesto i podawaj od razu. Pamiętaj, by mieszać narzędziami bez ostrych krawędzi, by nie zarysować powłoki nieprzywierającej. Polecam szpatułki Balance BergHOFF i łyżki silikonowe lub drewniane.
I w końcu danie, które wymaga cierpliwości, delikatności i naprawdę odpowiednich narzędzi. To prawdziwy test dla garnków BergHOFF. A mowa o ravioli z płynnym żółtkiem. Wiem, ravioli to już wyższa szkoła jazdy, ale to danie najlepiej sprawdza nie tylko garnki, ale i umiejętności kucharza. Do jego przygotowania użyłam garnka LEO Balance 24 cm. A do zrobienia sosu wykorzystałam rondelek 18 cm z pokrywą LEO Balance Eco Green. Wybrałam sos maślano-szałwiowy do ravioli, bo garnki BergHOFF LEO Balance ECO Green są właśnie w pięknym kolorze szałwii.
Składniki:
ciasto
nadzienie
sos
To przepis na prawdziwe kulinarne arcydzieło, które doskonale pasuje do delikatnych smaków kuchni włoskiej. Ravioli z płynnym żółtkiem to potrawa, która wymaga precyzji, ale gwarantuję, że efekt zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich gości.
BergHOFF LEO Balance to nie tylko piękne, ale też bardzo praktyczne garnki. Świetnie sprawdziły się w przygotowaniu mojej włoskiej kolacji. Podołały nawet wyzwaniu ravioli, a to wymagające danie. Dedykowane szklane pokrywki garnków, z otworami wentylacyjnymi, to świetne rozwiązanie, które pozwala na kontrolowanie stanu gotowanej potrawy bez zbędnej utraty ciepła. Co więcej, pokrywka z garnka 24 cm pasuje także do patelni, co jest bardzo wygodne, podczas gotowania czy duszenia potraw. Dzięki temu mogłam utrzymać ciepło bruschetty, zanim podałam ją na stół. A zupa Minestrone gotowała się w odpowiednim tempie, zachowując jędrność warzyw. Uchwyty wykonane z żywicy fenolowej to kolejny atut – nie nagrzewają się, więc nie musisz martwić się o oparzenia, podczas przenoszenia garnków. A to, że na garnkach można wygodnie odłożyć łyżkę, to już tylko dodatkowy, bardzo sprytny bonus!
Każdy profesjonalny szef kuchni powie, że w przypadku mycia garnków nie ma innej opcji, niż mycie ręczne. No właśnie, garnki BergHOFF LEO Balance rekomendowane są do mycia ręcznego, trzeba o tym pamiętać przy sprzątaniu po gotowaniu. Ale pomyśl o tym w ten sposób – delikatna powłoka nieprzywierająca wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby mogła służyć nam przez lata. To inwestycja w jakość i trwałość. Poza tym, ręczne mycie garnków z tej serii to naprawdę żaden problem. Dzięki nieprzywierającej powłoce wystarczy użyć miękkiej strony gąbki i ciepłej wody z płynem do naczyń, żeby szybko i bez wysiłku umyć naczynia. Bez potrzeby szorowania, namaczania czy używania druciaków – wszystko zmywa się błyskawicznie.
Zestaw garnków i patelni BergHOFF LEO Balance ECO Green to dla mnie coś więcej niż tylko kuchenne narzędzie – to inwestycja w jakość, estetykę i wygodę gotowania. Te garnki nie tylko pięknie wyglądają, ale też świetnie sprawdziły się, podczas najbardziej wymagającego wyzwania kulinarnego. Bez wątpienia zatem posłużą Ci w czasie codziennego gotowania. Powłoka nieprzywierająca CeraGreen, ekologiczne aluminium z recyklingu, praktyczne uchwyty i szklane pokrywki – wszystko to sprawia, że gotowanie staje się łatwe i przyjemne.
Dla mnie konieczność mycia ręcznego nie jest utrudnieniem. Prawdę mówiąc wszystkie moje garnki i patelnie zmywam ręcznie, nie wyobrażam sobie innej opcji. Jednak detergenty w zmywarkach, sól i duże ciśnienie wody nie sprzyjają materiałom, z jakich wykonane są garnki. Niezależnie od tego, czy to garnki ze stali nierdzewnej, aluminium, czy z powłoką nieprzywierającą. Zatem jeśli zależy Ci na trwałości garnków, to z pewnością zrozumiesz, że to mała cena za ich długowieczność.
Jak powiedział kiedyś słynny włoski szef kuchni Massimo Bottura: „Garnki to serce kuchni.” A garnki BergHOFF LEO Balance to zdecydowanie coś, co pomoże Ci osiągnąć kulinarny sukces i sprawi, że gotowanie stanie się przyjemniejsze. Więc jeśli szukasz zestawu, który będzie Ci towarzyszył w kulinarnych przygodach – na ich początku czy bardziej zaawansowanym etapie i który doda Twojej kuchni stylu oraz sprawi, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością – nie szukaj dalej. BergHOFF LEO Balance to właśnie to, czego potrzebujesz.